Navigate / search

Venner/støtter

Går du ind for Kødfri Mandags budskab, så er du ikke alene. Se listen over udvalgte støtter af Kødfri Mandag herunder.

Fagpersoner
Virksomheder
Institutioner
Organisationer


Fagpersoner


Gitte Seeberg

Vores kødforbrug i Danmark er alt for højt. Produktionen af kød har nemlig store klimamæssige konsekvenser og fører også til udpining af værdifulde naturområder i store dele af verden. Derfor er en ugentlig kødfri dag en god idé. Hvis ikke man kan undvære kød én dag om ugen for at sikre en bedre verden til de kommende generationer, så er der vist noget galt.

Gitte Seeberg er generalsekretær for WWF Verdensnaturfonden og tidligere medlem af Folketinget.  

 

Fotograf: Anders Hviid
Fotograf: Anders Hviid

Chris MacDonald

Vi kan ikke trives på en syg planet. Et gammelt ordsprog siger, at vi ikke har arvet jorden af vores forældre – vi låner den af vores børn. Men vi efterlader den i meget værre stand, end vi fik den. Hvorvidt man lever vegetarisk eller ej er op til den enkelte person, men ved at spise mere grønt og mindre kød kan vi alle medvirke til at sikre en sundere planet i fremtiden.

Chris MacDonald er kendt som Danmarks sundhedsguru nr. 1, og har deltaget i talrige tv-programmer om sundere livsstil.

 

Michael Bitsch

At spise flere grøntsager og frugt og reducere mængden af kød vil øge din sundhed og minimere risikoen for livsstilssygdomme.

Michael Bitsch er overlæge på Rigshospitalet og lektor ved Center for Klinisk Uddannelse.

 

 

 

Mickey Gjerris

Der er ingen tvivl om, at kødforbruget i den rige del af verden, må nedbringes af en lang række årsager. Gennem at opleve, at mad baseret på planter kan være lækker, nærende og mættende kan man give mennesker mod til at prøve at sænke kødforbruget. Kødfri Mandag er en god måde at vise hinanden på, at mad, der gavner mennesker også kan gavne resten af planeten.

Mickey Gjerris er lektor i bioetik ved Københavns Universitet og medlem af Det Etiske Råd.

 

Uffe Elbæk

Hvis du vælger at springe kødet over en dag eller to om ugen, bliver ikke bare din krop men også den store verden glad.  En kødfri dag er simpelthen den mest effektive og sunde måde vi alle, her og nu kan gøre en forskel på. Det er bare med at være madmodig og tage springet.”

Uffe Elbæk er medlem af Folketinget og politisk leder for partiet Alternativet. Han er Ridder af Dannebrog og tidligere kulturminister.

 

Henrik Saxe

“Flere og flere vælger økologi af hensyn til klima, miljø, sundhed og dyrevelfærd. Men hvis man som forbruger vil gøre noget virkelig effektivt for klima og miljø, så er det langt vigtigere at spise mindre kød. Så kan vi også brødføde langt flere mennesker i Verden. Et godt sted at starte er en kødfri dag om ugen. Og så skal vi have lovgiverne med på vognen.”

Henrik Saxe er doktor i landbrugsvidenskab og direktør for GDSI, det tværfaglige videnscenter for risiko, bæredygtighed og beslutningsstøtte på DTU.

 

Christian F. Puligisi

Det er på tide vi skaber en ny begejstring for grøntsagerne, både for vores egen skyld, for planetens og for vores børns. Det vidunderlige er jo, at man ikke behøver være Michelin-kok for at tage en kødfri dag, eller skære nogle tyndere skiver af oksestegen.

Christian F. Puglisi er tidligere sous-chef på Noma, og udover den daglige drift af Michelin-restauranten Relæ og søster-restauranten Mandfreds, er han også co-founder af det italienske pizzeria Bæst, og det tilhørende bageri Mirabelle.

 

Anders Morgenthaler

 

“Mandag er så dødkedelig. Hvis man holder den kødfri, er den i det mindste bare kedelig.”

 

Anders Morgenthaler er tegner, forfatter, filminstruktør og tidligere tv-vært. Kendt og elsket for tegneserie-flodhesten Dolph, som han opfandt med komikeren Mikael Wulff.

Sebastian Dorset

 

“Kødfri Mandag? Tjoh. Hvorfor egentlig ikk? Måske har klodens komplekse problemer, i virkeligheden brug for såre simple løsninger. Måske er det at græsse på en mark, den fitness, der kan redde kloden.”

Sebastian Dorset er stand-up komiker, foredragsholder og skribent. Kendt fra en lang række satireprogrammer og det årlige Unicef charity-show Talegaver til børn.

 

 

 

 


Virksomheder


 

Coop

I Coop s kantiner bakker vi op om Kødfri Mandag, fordi vi anser det for et fælles ansvar at beskytte miljøet.

Kirsten Kristiansen, Kantineansvarlig hos Coop.

 

 

 

Mannov

Forandringer starter med os selv. En kødfri dag om ugen er en god begyndelse og hvis den vegetariske mad bare er lækker nok, kan man få
alle til at spise det.

Rasmus Bredahl, Kok og konsulent hos Mannov Group. 

 

 

Naturli’

Hos Naturli’ mener vi at genvejen til et sundere og grønnere liv er flere planter på spisebordet. Om det alternativer til danskernes yndlingspålæg, havremælk til morgenmaden, eller en proteinspækket burger til grillen, så arbejder vi passioneret på at gøre det så lækkert og let som muligt. Derfor synes vi at det er skønt med initiativer som Kødfri Mandag, der oplyser danskerne om de mange fordele ved plantebaseret kost.

Naturli’ er frontløber indenfor plantebaserede fødevarer i Danmark og drives af en gruppe dedikerede mennesker fra deres kontor i Aarhus. 

Kvickly

Før min ansættelse i Kvickly, var jeg bosat i Schweiz. Det har fået mig til at indse at vi er meget bagud i Danmark hvad angår vegetarmad. Der er ingen tvivl om at de grønne retter er det nye sort. Det er min vision at Kvickly skal være førende inden for denne udvikling. Derfor er det jo oplagt at vi støtter kampagnen Kødfri Mandag..

Søren Steffensen, CEO for Kvickly

 

Puma

At have Kødfri Mandag I vores kantiner er en positiv, nem, sjov kampagne at støtte. Alle kan leve uden kød en dag om ugen og vores 9,000 ansatte har været glade for at være med.

Jochen Zeitz, Formand og CEO for Puma

 

 

Dansk Energi

Udfordringerne fra klimaet er store og komplekse. Derfor er det vigtigt at klimakampen kæmpes med de rigtige initiativer og det hvor det hjælper allermest. Vi er som samfund ved at skabe et grønt elsystem og det gør, at vi skal tænke nyt, når det handler om vores individuelle valg. CO2-indholdet i el er faldet betragteligt så at holde en kødfri mandag batter altså mere, end at slukke for lyset.”

Lars Aagaard, Direktør for Dansk Energi

 

 

Hanegal

“»SPIS MINDRE KØD« – har i mange år været Hanegals motto.
Der er mange gode grunde til et moderat kødforbrug. Klima, miljø, dyrevelfærd og sundhed påvirkes af måden vi producerer kød på. Vi vil gerne opfordre til – at det at spise kød – bliver et bevidst valg uanset om det er et tilvalg eller et fravalg af kød. Hanegal har ved siden af vore økologiske kødprodukter udviklet en række vegetarprodukter og der vil komme mange flere i fremtiden. Vi vil meget gerne opfordre til minimum én ugentlig kødfri dag.”

Fie Graugaard, medejer og stifter af Hanegal  

 

Max Burger

“Hos Max Burger ved vi at produktionen af mad er en vor tids største klimaudfordringer.
Vi vil være en bæredygtig virksomhed og et forbillede i branchen. Derfor er vi glade for at kunne tilbyde en lang række vegetariske alternativer, så det bliver endnu lettere at holde en kødfri dag om ugen.”

 

Jesper Panduro, administrerende direktør  

 

Aarstiderne

I Aarstiderne spiser vi gennemsnitligt efter det vi kalder 80/20 princippet, hvilket betyder at vi har reduceret indtaget af animalsk energi betydeligt. I en given uge kan der sagtens være indtil flere dage der er vegetariske eller veganske. Vi tager dermed i en vis forstand vores egen medicin og lever i kantinerne efter de dogmer vi arbejder med i vores produkter – alle kasserne.

Søren Ejlersen, Stifter og næstformand i Aarstiderne A/S

 

Sticks’n’Sushi

Hos Sticks’n’Sushi arbejder vi hele tiden på at forbedre vores indflydelse på omverdenen. Ansvarlighed er noget der i høj grad også foregår bag facaden og starter med os selv, så derfor har vi valgt at indføre en kødfri dag om ugen i vores personalemad.

Jacob Gaard Nielsen, CSR Manager hos Sticks’n’Sushi

 

 

 


Institutioner


 

Københavns Universitet Amager

At holde Kødfri Mandag åbner op for nogle spændende måltidsmuligheder. Og så kan besparelserne på det dyre kød, bruges til at fokusere endnu mere på kvalitet.

Esben Luplau, Kantine site manager KUA

 

 

Roskilde Universitet

Vi har altid haft vegetariske retter på menuen, så det har været en meget nem omstilling. Men de studerende er glade for at der bliver gjort ekstra meget ud af det grønne om mandagen. Og for os ansatte, så er det jo altid rart at gøre hverdagens små bæredygtige valg lettere for folk.

Jimmi Christiansen, Køkkenchef RUC

 

 

Århus Universitet

Kødfri Mandag er et naturlig tiltag i vores kantinekoncept og et nødvendigt tiltag for at nå vores mål om mere økologi, til studentervenlige priser.

Kristina Kristensen, Direktør for Studenterhusfonden AU

 

 

 

 


Organisationer


WWF Verdensnaturfonden

Klimakrisen er en enorm udfordring for os som menneskehed. Derfor må vi alle gøre, hvad vi kan for at mindske vores økologiske fodaftryk. Det kan vi blandt andet gøre ved at spise mindre kød. Kødforbruget i Danmark er tårnhøjt, og derfor bakker WWF Verdensnaturfonden op om alle initiativer, der sigter mod at minimere vores kødforbrug, herunder Kødfri Mandag. Mindre kød er bestemt ikke noget, man skal være bange for

WWF Verdensnaturfonden er verdens største miljøorganisation.

 

Dyrenes Beskyttelse

“Millioner af dyr i det konventionelle landbrug lider under, at forbrugerne efterspørger meget og billigt kød. 98 % af grisene får rutinemæssigt deres haler klippet af, og 99 % af kyllingerne lever et kummerligt og kort liv. De ser aldrig dagens lys og kan de sidste uger af deres liv dårligt stå på benene, fordi de er avlet til at vokse i rekordfart. En god vej til bedre dyrevelfærd er at skrue ned for kødet fra det konventionelle landbrug. Her er Kødfri Mandag et rigtig godt sted at starte. Når vi spiser mindre kød, har vi også råd til at købe bedre kvalitet, og det letter presset på produktionen og øger dyrevelfærden” – Britta Riis, Direktør

          Dyrenes Beskyttelse er Danmarks ældste og største dyreværnsorganisation.

Concito

“FN forventer, at der i 2050 vil være knap 10 mia. mennesker. Hvis så mange mennesker skal brødfødes uden ernorme negative konsekvenser for klima og miljø, vil det være nødvendigt med yderligere effektivisering af landbrugsproduktionen og kostændringer, herunder et mindre forbrug af animalske fødevarer. Kødfri Mandag er et godt eksempel på et initiativ, der kan rykke vores madvaner i den rigtige retning.”

Concito er Danmarks grønne tænketank, og har til formål at reducere udledning af drivhusgasser og begrænse skader fra global opvarmning.

Greenpeace

“Det giver den bedste mening at spise mindre kød, både for folkesundheden, vores børns fremtid og miljøets bedste. Kødproduktion fører til afskovning, tab af biodiversitet, vandforurening, MRSA-resistens og bidrager massivt til klimaforandringer. Derfor er det altafgørende, at vi skruer markant ned for både forbruget og produktionen. Mindre og bedre kød er fremtiden.”

Greenpeace er en international, handingsorienteret miljøorganisation, der arbejder på at beskytte miljøet.

NOAH

“Produktion og forbrug af animalske produkter er en af de væsentligste årsager til klimaforandringerne. En mindre animalsk produktion vil vil også afhjælpe problemer med kvælstofforurening, luft- og vandforurening. Det er derfor afgørende at, vores forbrug af animalske produkter mindskes. Og Kødfri Mandag et godt sted at starte.”

NOAH er det danske medlem af verdens største netværk af miljøorganisationer, Friends of the Earth.

 

 

Det Økologiske Råd

“Hvis hele verdens befolkning havde et kødforbrug som danskerne havde kloden ikke landbrugsareal nok – og det ville give en alt for høj klimabelastning. Derfor skal vi skære ned på kødet. Det kan vi gøre uden det går udover livskvaliteten. Vi kan sagtens lave lækker mad med mindre kød.”

Det Økologiske Råd er en miljøorganisation, som arbejder på at udvikle nye og bæredygtige veje til et bedre miljø og klima.

 

 

Verdens Skove

“”Vi spiser utroligt meget kød og vi er overbeviste om, at det mest er et spørgsmål om vane. Så ved at ændre ganske lidt på vores kost, kan vi gøre en kæmpe forskel for skovene. Så derfor er en kødfri mandag et godt sted at starte. ”

Verdens Skove er en dansk miljøorganisation, der kæmper for en verden med en rig skovnatur, i samarbejde med folk, som lever i og af skoven.

 

Dyrenes Venner

“I Danmark har vi en meget intensiv produktion af fødevarer. Det er desværre ikke ubetinget godt, når det drejer sig om dyrenes vilkår. Det store pres på produktionen giver i sidste ende mindre plads til de enkelte dyr, flere skader og større dødelighed. En nem og effektiv måde du kan hjælpe dyrene, er ved at reducere dit kødforbrug, for eksempel ved at holde kødfri mandag.”

Dyrenes Venner er et aktivt dyreværn, som arbejder for at oplyse forbrugere og beslutningstagere til at handle mere dyrevenligt.

Økologisk Landsforening

“Vi har brug for at tænke os om og gøre en særlig indsats for en grøn omstilling. Klimaet især har ikke brug for flere dyr men mere fokus på de dyr vi har, og på den natur, som vi alle er en del af. Et sted at ta’ fat på er tallerkenen.
En grøn mandag uden kød sender et sundt signal.”

Økolologisk Landsforening arbejder for en verden, der tænker og handler økologisk – til glæde for mennesker, dyr og vores jord

 

DOSO

“Der er en lang række udfordringer for dyrene i Danmark. Det store antal dyr i dansk landbrug og de rutinemæssige velfærdsproblemer, som de udsættes for, kræver vores opmærksomhed og vores handling. Som forbruger er noget af det bedste du kan gøre, at lægge mindre pres på produktionen ved at tage en kødfri dag eller flere.

DOSO er en forkortelse for Dyreværns Organisationernes Samarbejds Organisation, og arbejder på tværs af mange dyreværnsorganisationer i Danmark.