Opskrifter
Her kan du finde opskrifter til inspiration. Opskrifterne er opdelt i to sektioner: ‘nemme kødalternativer’ og ‘lækre grøntsagsretter’
Nemme kødalternativer er retter som alle anvender et vegetarisk kødalternativ (fx sojapølser) der kan købes færdiglavet, og som kan bruges til at lave hurtige og nemme retter med masser af bid.
Lækre grøntsagsretter er retter som ikke forsøger at imitere kød med kødalternativer, men som i stedet bruger grøntsager til at skabe lækre og mættende retter.
Nemme kødalternativer
Spaghetti Bolognese

Ingredienser:

1 pakke Hälsäns Kök ’Färs’
1 løg
3 fed hvidløg
2 gulerødder
100 g knoldselleri
1 dåse hakkede tomater
½ dl. tomatpure
1½ dl. rødvin
1 dl. vand
2 laurbærblade
1 spsk. Timian
Salt & peber
Valgfri pasta
Fremgangsmåde:
Kog pastaen ifølge anvisningerne på pakken. Hak løg og hvidløg. Riv gulerødder og knoldselleri. Steg løg, hvidløg, gulerødder, selleri og Färs i smør eller olie på en stegepande ved middel varme i ca. 5 minutter. Tilsæt vand, rødvin, hakkede tomater, tomatpuré, laurbærblade samt timian og bring det i kog. Lad det simre omkring 7 minutter over medium varme. Smag til med salt og peber, og server over pastaen.
Grillet filet provençal

Ingredienser:

1 pakke Hälsäns Kök ’Grillade Fileer’ (4 stk.)
1 rød, grøn og gul peber
1 rødløg
1 squash
1 dåse hakkede tomater
2 spsk. Madolie
1 knivspids sukker
Cayennepeber
Salt & peer
Valgfri kogt pasta
Fremgangsmåde:
Grill fileterne i ovnen i ca. 10-12 minutter. Skær grøntsagerne i små stykker og steg dem i olien på en stegepande. Tilsæt de hakkede tomater og sukker, og smag til med de øvrige krydderier. Lad det hele koge i 10 minutter. Kog pastaen som anvist på pakken. Server fileterne med grøntsager over den friskkogte pasta.
Grillpølser med kartofler

Ingredienser:

1 pakke Hälsäns Kök ’Sojakorv’
600 g nye kartofler
2 rødløg
1 håndfuld bredbladet persille
2 halverede tomater
Salt & peber
Dressing:
2 spsk. Citronsaft
4 spsk. Olivenolie
1 spsk. Dijonsennep
1 tsk. Sukker
1 håndfuld friske krydderurter (fx dild eller purløg)
Fremgangsmåde:
Kog kartoflerne. Bland citronsaft, olie, sennep, sukker og krydderurter til en dressing. Krydr med salt og peber. Del de varme kartofler i halve eller kvarte. Hæld dressingen over og lad det køle af. Skær løgene i ringe og snit persillen. Grill eller steg pølserne og tomaterne, og anret dem med kartofler toppet med løg og persille.
Schnitzel med persillekartoffelmos

Ingredienser:

1 pakke Hälsäns Kök Vegeschnitzel (4 stk.)
2 dl ærter
1 frisk citron
Kartoffelmos:
8 mellemstore kartofler
3 spsk. rapsolie
2,5 dl. Sojamælk
2 dl. hakket persille
Balsamicosovs:
1 dl. mørk balsamico
2 spsk. Vegetabilsk fond
2 spsk. Sirup
1 spsk. Soja
1½ kop vand
Maizena
Salt & peber
Fremgangsmåde:
Skræl og kog kartoflerne møre, cirka 20 minutter. Hak persillen og varm mælken. Hæld vandet fra kartoflerne og mos dem. Tilsæt olie, mælk og persille og pisk indtil kartoffelmosen er luftig. Krydr med salt og peber. Hæld ingredienserne til balsamicosovsen i en gryde og bring det i kog. Jævn sovsen med maizena. Krydr med salt og peber. Steg så schnitzlerne gyldenbrune på en pande ved middel varme i ca. 10 minutter. Vend dem indimellem. Tilsæt salt og peber. Server schnitzlerne med kartoffelmos, balsamicosovs, ærter og citron.
Nuggetspyd med grillede grøntsager

Ingredienser:

1 pakke Hälsäns Kök ’Soja Nuggets’ (4 stk.)
3 tomater
2 rødløg
Olivenolie
Frisk basilikum
1 dåse majs
1 hoved bladsalat
Kartoffelbåde
Salatdressing:
2 spsk. Olivenolie
1 spsk. Eddike
1 tsk. Sirup
Salt & peber
Fremgangsmåde:
Forbered Nuggets efter pakkens anvisninger. Tilføj kartoffelbådene til ovnen og tilbered efter anvisningerne på posen, eller lav dine egne fra friske kartofler og top med lidt olivenolie og salt, peber og timian. Skær tomater og løg i små skiver og steg dem i olivenolie i ca. 1 minut. Forbered salatdressing ifølge opskriften ovenfor. Lav en salat af salatblade og majs. Server nuggets med de ristede grøntsager og kartoffelbådene samt salaten toppet med salatdressingen.
Lækre grøntsagsretter
Kikærtegryde

Til 4-5 personer
Ingredienser:
700 g kogte kikærter (ca. 3 dåser)
1 løg
2 gulerødder
1 aubergine
½ squash
2 dåser hakkede tomater
1 spsk. boullion (2 terninger)
5 fed hvidløg, pressede
3 tsk. koriander
3 tsk. spidskommen
1 tsk. chilipulver
1 tsk. salt
rapsolie til stegning
Fremgangsmåde:
Hak løg og gulerødder. Steg dem på en stor pande sammen med boullion og olie (vand kan også bruges, hvis man vil spare på fedtstoffet).
Aubergine og squash hakkes i tern. Tilsættes efter nogle minutter sammen med hvidløg, koriander, spidskommen og chili.
Når grøntsagerne er nogenlunde bløde, tilsættes dåsetomater og kikærter.
Lad retten simre i 10-15 minutter og smag til med salt og peber.
Serveres med brune (eller hvide) ris.